Naleśniki na ostro – w pomidorowej otulinie

Jak już wcześniej wspominaliśmy – uwielbiamy jeść, uwielbiamy próbować nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Jedyną rzeczą, która nam to utrudnia jest czas, bo na wspólne gotowanie zostają Nam jedynie weekendy.  Jeżeli już taki jest, kuchnia staję się naszym polem do popisu – miejscem eksperymentu, gdzie spontanicznie rodzą się nowe pomysły i przepisy . No i tak też było w ostatnią sobotę. Postanowiliśmy wcielić się w uczestników Masterchefa i udało Nam się zrobić naleśniki w wersji SPICY (ostre) ! Generalnie banalnie, ale za to jak pysznie!

Mała dygresja – co do naleśników, to musimy wtrącić, że lubimy je pod każdą postacią, na ostro, na słodko, z owocami, ze szpinakiem, z mięsem czy zapiekane. A naszą ulubioną Naleśnikarnią w Gdyni jest:

http://www.nalesnikarnia-fanaberia.pl    Fanaberia

Jeżeli chodzi o Gdańsk, to:


http://manekin.pl/gdansk.html
   Manekin

Nasze naleśniki, jak już wspomnieliśmy były na ostro. Zapiekliśmy je w sosie pomidorowym z kiełbaską – w naczyniu żaroodpornym, w 180 stopniach, mniej więcej 30minut.

A do ich przyrządzenia, potrzebujemy:

NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

- 2 szklanki mąki, (wszystko zależy od tego ile chcecie ciasta. Można zwiększyć proporcje i zamiast 2 szklanek dać 3)

- 2 jajka (albo 3 jajka)

-  2 szklanki mąki pszennej,

- ½ łyżeczki soli i ¼ szklanki oleju.

- no i można dodać szklankę wody gazowanej

Przyrządzenie jest bardzo proste: olej, wodę, mleko mieszamy, dodajemy jaja i sól, na samym końcu mąkę, miksujemy i czekamy jakieś 30 minut, aż ciasto nam się zagęści.SMAŻYMY.

FARSZ:

- dwie kostki twarogu,

- stary żółty ser,

- 3 lub 4 ząbki czosnku,

- odrobinę mleka,

- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia.

Co tu dużo mówić: twaróg mieszamy ze startym serem (żeby łatwiej nam szło, dodajemy odrobinę mleka), dodajemy posiekany czosnek i przyprawiamy do smaku. Związku z tym, że ja lubię jak potrawa ma mocny i wyrazisty smak, nie szczypałam się z dodawaniem przypraw :)

Farsz dodajemy do usmażonych naleśników, zwijamy je w ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym, które można wysmarować naszym sosem pomidorowym.

A do jego przygotowania potrzebujemy:

- pomidory w puszce,

- jedną kiełbaskę (którą podsmażamy na patelni),

- przyprawy: paprykę ostrą i słodką, zioła prowansalskie, sól, pieprz, my dodaliśmy jeszcze odrobinę czubrycy.

Pomidory z puszki wrzucamy do garnuszka, gotujemy. Dodajemy do nich usmażoną kiełbaskę i przyprawiamy. Naszym sosem zalewamy ułożone naleśniki w naczyniu żaroodpornym.

Całość, z resztą jak to bywa przy zapiekankach, posypujemy serem.

Czekamy 30minut i mamy rewelacyjny obiad!

Smacznego! :)

Dziękujemy Karolinie, za podrzucenie Nam przepisu i mamy nadzieję, że nie jest zła, za to, że troszkę go zmieniliśmy:)!

A może Nam polecicie jakiś inny przepis na naleśnikowy obiad? :>

No i oczywiście zapraszamy wszystkich na:


https://www.facebook.com/spokojniimpetycy

A&M

 

Informacje o Aśka i Marcin

Młodzi, szczęśliwi, zakochani, kochający życie ludzie :)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Naleśniki na ostro – w pomidorowej otulinie

  1. ~Bojeczka pisze:

    Po raz kolejny czerpiesz ze mnie inspirację :D :P Bardzo dobrze, widzę że wnoszę coś do Twojego życia – książki i jedzenie ;)
    Muszę powiedzieć, że ja to danie robiłam zaledwie 4 razy, w sumie jadło je 13 osób i wszystkim bardzo smakowało :) Wam z pewnością także, skoro wzięliście ode mnie przepis ;) Czekam na rewanż, teraz podzielcie się własnym przepisem, chętnie skorzystam :)

  2. ~Pepe pisze:

    Rany Boskie :) Smakowo smakowo ♥
    Kruca bomba mało czasu w weekend, ale jak nie w ten to w następny chyba mi się uda to cudo popełnić, bo też kocham naleśniki :)
    xoxo

  3. ~retromoderna pisze:

    o jak smakowicie, chętnie wypróbuję ten przepis :)

  4. ~stokrot pisze:

    Muszę wypróbować ten przepis :D Skoro tak wszyscy zachwalacie. Ciekawe czy dam radę ogarnąć to danie dla 14 osób :D O efektach poinformuje wkrótce :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>